Som barn var jeg normalvektig, og mine vektproblemer begynte etter første fødsel i januar 1989. Den gang var det ingen som fortalte at man burde være forsiktig med sukker og fett under svangerskapet. Jeg fikk svært få kostholds råd på helsestasjonen og hadde selv liten kunnskap om kosthold og ernæring på dette tidspunktet.
Svangerskapet resulterte i en flott datter - og i tillegg 25 ikke fullt så flotte kilo. Min mor, som forsto at dette plaget meg, spanderte høsten 1989 to Librakurs på meg og innen jul hadde jeg gått ned 15 kg! Jeg fortsatte på et nytt kurs etter jul og tok av ytterligere 10 kg. Jeg var overlykkelig. Trivselsvekten var nådd, og jeg gjorde et viktig valg for min del, nemlig å melde meg på et stabiliseringskurs i Libra. Dette gikk jeg på i 10 måneder og er noe av det lureste jeg noen sinne har gjort.
Mitt andre barn ble født i august 1991. Takket være mitt tidligere møte med Libra hadde ikke vektøkningen vært så stor denne gangen, »bare» 12 kg, men det var nok til at jeg gikk et nytt kurs høsten 1991. Min kontakt med Libra vedvarte, og jeg fikk tilbud om å bli kursleder i 1993. Jeg holdt selv kurs under mitt tredje svangerskap i 2000, og jeg la på meg minimalt. Har aldri levd så sunt som under den graviditeten. Jeg spiste masse grønnsaker, kuttet ut alt sukker, var daglig fysisk aktiv og sørget for nok søvn og hvile. Alt dette takket være Libra. En velskapt sønn kom til verden den 17. mai 2000.
Hva motiverte deg til å starte vektreduksjon og slags konsept brukte du? Min motivasjon for å starte en vektreduksjon fikk jeg nok gradvis. Å være overvektig ikke er sunt for helsa, og på det første kurset lærte jeg om et sunt og næringsrikt kosthold. Som småbarnsmor var det ekstra viktig. Forfengelighet var også en medvirkende årsak til at jeg ville ned i vekt. Jeg ønsket ikke å komme i den situasjonen at jeg ikke kunne ha på meg de klærne jeg selv ønsket. Jeg ønsket heller ikke at vekten skulle legge begrensninger for meg i forhold til å være med barna mine i marka, gå på ski, leke med dem osv.
Hvordan skiller dette konseptet seg ut fra alt annet? At det er så enkelt - egentlig helt genialt! Alle kan følge det, og alle har godt av å spise 4-5 måltider med variert mat samt å ha et høyt innhold av fiber i hverdagen. I Libra telles ikke kalorier, men heller måltider og eventuelt næringsstoffer. Libra ønsker at alle skal ha et normalt forhold til alle typer mat – både hverdagsmat og festmat. På kurs trenger du ikke gå til innkjøp av «egne» matvarer. Dette resulterer ofte i at andre overvektige familiemedlemmer også går ned i vekt når mor i huset tar et Librakurs. Libra har i alle år fulgt retningslinjer fra helsemyndighetene, og vårt motto er: Du kan spise alt, men ikke alltid!
Hva kommer det av at akkurat du har holdt vekten? Flere grunner til det, men ordet forfengelig er vel mye av sannheten. Mitt møte med Libra har virkelig lært meg viktigheten av å ikke bli overvektig, samt risikoen for å få sykdommer som er relatert til overvekt, som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer – ikke minst fordi vi har «familiær» fedme i familien. Jeg har tilegnet meg mye kunnskap om kosthold og ernæring gjennom disse årene og for meg er bevisstgjøring i hverdagen en viktig faktor.
Hvor mye betyr din jobb som kursleder for at du har holdt vekten? Den har betydd veldig mye. Jeg vet ikke hvordan min vekt hadde vært hadde det ikke vært for at jeg er kursleder i Libra. Det har også vært viktig for meg i disse 20 årene som kursleder å være et forbilde for alle de som har valgt å gå på kurs hos meg.
Hvordan takler du presset? Det er ikke noe press. Jeg får stadig spørsmål fra mine kursdeltagere om hvordan jeg klarer å holde vekten, og jeg svarer at det er det daglige fokus på et sunt og næringsrikt kosthold som er løsningen for meg. Det ikke å tillate seg at vekten går for mye opp før man tar grep, er svært viktig! Jeg pleier å si at jeg er hjernevasket på det området.
Hva betyr det for deg og familien din at du har vært opptatt av kost og livsstil Det har nok betydd mye for hele familien. Mye av det jeg lærte da jeg selv gikk på kurs, overførte jeg automatisk til resten av familien. Som mer fiber i hverdagen, flere fiskemåltider enn kjøttmåltider, mer grønnsaker, samt det å være mer fysisk aktiv. Men jeg har ikke på noe måte vært fanatisk. Her i huset kan det også spises loff med Nugatti, men kun en sjelden gang. Har ingen tro på å være for streng, men det er forskjell på hverdag og fest. De to eldste barna har nå flyttet ut av redet og det er gledelig å se at de har tatt med seg mye av det de har lært om kosthold hjemme.
Mye har skjedd i disse årene. Da jeg startet som kursleder for 22 år siden var det ikke så stort tilbud om ferdigmat som vi har i dag. Begrepet lørdagsgodteri er også på vei ut. Mange spiser godteri, mat med sukker og hvitt mel, snacks og fet hurtigmat ofte. Butikkene har åpent hele døgnet, og tilgangen på usunn mat er enorm. Jeg tror også at mange ikke har nok kunnskap om kosthold og ernæring. Vi står overfor et globalt overvektproblem. Verdens Helseorganisasjon er dypt bekymret over utviklingen.
Det som også er bekymringsfullt er at mange ikke ser ut til å bry seg om sin egen vekt, de har fått en likegyldighet og resignert. Det er skremmende. Dessuten er noen av oss blitt så travle at vi ikke tar oss tid til å lage maten vår selv. Å lage mat fra grunnen blir bortprioritert, og det spises mye ferdigmat som ofte resulterer i mye sukker, salt og fett. Å unngå dette er noe vi alle har ansvar for.
Her yter vi i Libra Helse vår skjerv med å bevisstgjøre de som kommer til våre kurs på viktigheten av et sunt og næringsrikt kosthold.